Rouw en verlies in coronatijd
Het land staat op z’n kop. In enkele weken tijd is onze samenleving veranderd. Ons ritme. Onze gewoontes. Onze vaste structuren en secuur opgebouwde evenwichten. Geen bezoek. Geen contact. Stilte vertelt het verhaal dat we delen. En soms krijgen we plots zelfs een telefoontje om afscheid te komen nemen van een dierbare.
Wanneer iemand met wie we sterk verbonden zijn sterft, worden we heel diep geraakt. Dan staat de wereld letterlijk en figuurlijk stil en schudden onze grondvesten. Niets is nog hetzelfde, alles voelt anders…Hoe nauwer de band, hoe meer het verlies inslaat. Het feit dat dit verlies waarschijnlijk plots en onverwachts gekomen is, maakt het vaak extra intens. Rauwe rouw. Het is dan ook voor veel mensen een zoektocht naar woorden die uitdrukking geven aan intense liefde, aan pijn en aan diep gemis. Het is zoeken naar hulpmiddelen om grip te krijgen op de complexiteit van deze emoties.
Wanneer kinderen/jongeren te maken krijgen met verlies van een dierbare wordt hun veerkracht op de proef gesteld. Vaak laten ze hun verdriet naar de buitenwereld niet zien, terwijl het wel aanwezig is. Veel kinderen/jongeren voelen zich alleen met hun probleem en willen hun verdrietige gezinsleden niet belasten.
Ieder rouwt op zijn of haar eigen manier, zowel kinderen als volwassenen. Helaas zijn de omstandigheden waarin jij en jouw kinderen afscheid hebben moeten nemen van je naaste in deze coronacrisis uniek en uitzonderlijk te noemen. De kans bestaat dat je niet in de mogelijkheid was om datgene te doen wat voor jou wel heel belangrijk was. Je wilde misschien het liefst dichtbij zijn, je dierbare omhelzen en op een waardige manier afscheid nemen. Mogelijk moest je aanpassingen doen door de coronamaatregelen die gelden en moest je zoeken naar een andere manier om ‘dichtbij’ te kunnen zijn. Afscheid nemen kan je maar één keer doen en is bepalend voor je verdere rouwverwerking.
In tijden van onzekerheid willen we het liefst dicht bij elkaar zijn. Wanneer dat niet kan, gaat dit soms gepaard met extra angstgevoelens, ongeloof, eenzaamheid, boosheid en verslagenheid. Deze gevoelens gelden eveneens voor onze kinderen. Dit kan vragen bij je oproepen: ‘Ik kan het nauwelijks zelf bevatten, hoe vertel ik het aan de kinderen? Hoe betrek ik mijn kinderen bij het nemen van afscheid? Hoe kan ik mijn kind beschermen tegen het verdriet en de angst? Welke manieren van afscheid zijn wel mogelijk? Hoe steun ik mijn kinderen bij het verwerken van het verlies?
Herken je jezelf in bovenstaande situatie of maak je dit van dichtbij mee? Heb je behoefte aan ondersteuning en/of wil je er met iemand over doorpraten? Schroom dan niet en stuur een mail naar teamtoegang@cjgveenendaal.nl met je vraag en vermelding van je contactgegevens. Als je in het onderwerp aangeeft dat het om rouw en verlies gaat, kunnen we je vraag sneller doorzetten. Onze medewerkers, die gespecialiseerd zijn in het omgaan met verlies en rouw, nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en gaan hierover graag met jou in gesprek.
Boeken kunnen helpend zijn bij het bespreekbaar maken en het verwerken van rouw en verlies. Hieronder volgt een (korte) lijst met boeken die hiervoor gebruikt kunnen worden. Ook vind je op onderstaande websites bruikbare informatie.
Boeken:
Kinderen helpen bij verlies, Manu Keirse
Met mijn ziel onder de arm, Riet Fiddelaers-Jaspers
Ik zal je nooit vergeten, Riet Fiddelaers-Jaspers
Websites:
www.rememberme.nl
www.in-de-wolken.nl
Of kijk voor een handreiking bij onze downloads https://cjgveenendaal.nl/?post_type=wpdmpro&p=4702&preview=true