Programma week van de opvoeding

Van 1 tot en met 7 oktober is het de Week van de Opvoeding. Het Centrum voor Jeugd en Gezin Veenendaal (CJG) organiseert tijdens deze week verschillende workshops en themabijeenkomsten voor ouders, medeopvoeders en kinderen.

Workshop 'Zachtjes balen'

De workshop ‘Zachtjes balen’ is bedoeld voor ouders van kinderen tussen 3 en 9 jaar. In deze vrolijke workshop wordt stilgestaan bij het omgaan met boosheid en frustraties. Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen om veilig, respectvol en met zelfvertrouwen te reageren op frustraties. Boos zijn mag gerust, maar het gaat om de manier waarop. U krijgt verschillende tips om gewenst ‘baalgedrag’ te stimuleren. 

De gratis workshop is op 1 oktober van 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in buurtcentrum Panorama, Tinneweide 144a. Vooraf aanmelden is niet nodig. De workshop wordt gegeven door Martijn Hell- Leeuwenhart. Zij werkt al 30 jaar als dramatherapeute in de kinderpsychiatrie. Daarnaast geeft zij trainingen aan ouders en professionals over Zachtjes Balen. Voor meer informatie: www.zachtjesbalen.nl .

Workshop opvoeden is samenspel

Het thema van de Week van de Opvoeding is dit jaar ‘Opvoeden is samenspel’. Maar past dat wel bij pubers? Zij brengen hun vrije tijd vaak liever door met vrienden dan met hun ouders. Dat is een gezond teken, toch? Als ouders zoek je dat samenspel wel. Maar hoe blijf je in contact als je zoon of dochter liever alleen achter de computer zit? En hoe bespreek je dat een feestje ook gezellig kan zijn, als er geen alcohol geschonken wordt? 

In de workshop beantwoorden hulpverleners van de Samenwerking Christelijke Jeugdhulp deze en andere vragen. Ouders krijgen informatie over de ontwikkeling van pubers en hoe zij het beste met opgroeiende pubers kunnen omgaan. Daarbij is aandacht voor het voorkomen van verslaving aan alcohol, drugs en games en voor het omgaan met psychische problemen en opstandig gedrag.
Pittige pubers hebben het nodig dat ouders de verwachting uitspreken dat zoon of dochter zich aan de regels houdt, zonder te dreigen, te preken of op te geven. Daarbij kun je als ouder wel wat hulp gebruiken, vanuit je naaste omgeving en soms misschien vanuit de hulpverlening. Want opvoeden is samenspel!  

De gratis workshop is op 4 oktober om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in Panorama, Tinneweide 144a. Vooraf aanmelden is niet nodig!

Naar overzicht