Over CJG Veenendaal
Centrum voor Jeugd en Gezin Veenendaal is er voor ouders/opvoeders, kinderen, jongeren (tot 18 jaar) en professionals in Veenendaal. Je kunt bij ons terecht met allerlei vragen over opgroeien en opvoeden. Bijvoorbeeld over slapen, zindelijkheid, voeding, pesten, alcohol, school(keuze), relaties, seksualiteit, drugs of andere thema’s. Met preventieve activiteiten, zoals trainingen en cursussen helpt het CJG ouders en kinderen om problemen voor te zijn. Daarnaast biedt het CJG ambulante ondersteuning voor gezinnen in Veenendaal en leiden wij toe naar individuele voorzieningen.
Takenpakket
Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin Veenendaal heeft de opdracht om in samenwerking met de gemeente Veenendaal uitvoering te geven aan het vrij toegankelijke basisaanbod van zorg en ondersteuning voor kinderen/jongeren en hun ouders.
Het CJG stimuleert een gezonde ontwikkeling van kinderen en een veilig opvoed- en opgroeiklimaat voor de kinderen in Veenendaal. Dat doen wij niet alleen. Dat doen we samen met kinderen, ouders/verzorgers, vrijwilligers en collega professionals, zoals huisartsen, leerkrachten en jongerenwerkers.
Het takenpakket van het CJG is vastgelegd in de statuten en bestaat uit vier hoofdtaken:
- Preventie en vroegsignalering
- Toegang
- Ambulante ondersteuning
- Regie
Per 1 januari 2021 zijn de taken en de verantwoordelijkheden voor de uitvoering van de Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE) in Veenendaal overgedragen aan Stichting Veens Welzijn. Aanspreekpunt is directeur van de Stichting, Peet de Graaf.
In ons jaarverslag vind je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, activiteiten en cijfers van 2021. Het jaarverslag is te vinden onder documenten en via deze link.
Missie en visie
Missie
Samen voor het kind.
Ieder kind heeft recht op een veilige en liefdevolle opvoeding. Het CJG stimuleert binnen Veenendaal een gezonde ontwikkeling van kinderen en zet zich in voor een veilig opvoed- en opgroeiklimaat voor de kinderen. Dat kunnen wij niet alleen. Dat doen we samen met de kinderen, jongeren, ouders/opvoeders, huisartsen, collega-professionals, maar ook met leerkrachten, vrijwilligers en jongerenwerkers. Dat is onze ambitie en daar gaan we voor.
Visie
Ons doel is dat ieder kind gezien wordt zoals hij of zij is. Ieder kind is uniek en heeft een eigen biografie met daarin kansen, mogelijkheden en uitdagingen. We willen dat kinderen zichzelf kunnen ontwikkelen en zich veilig en gesteund voelen, dat is wat wij alle kinderen en hun gezinnen gunnen. Daaraan bijdragen is onze belangrijkste taak.
Hoe doen wij dat?
- Ouders en kinderen denken mee, praten mee en beslissen mee.
- Wij werken vanuit het perspectief ‘versterking van het gewone leven’, de ontwikkeling van kinderen en jongeren, preventie van problemen en ondersteunen bij het oplossen van hulpvragen.
- Wij organiseren de randvoorwaarden die nodig zijn om doelgericht, doeltreffend en doelmatig te werken.
- Wij delen onze ervarings- en praktijkkennis met professionals, bestuurders/directeuren, beleidsmakers en kinderen/jongeren/ouders/opvoeders ter ondersteuning van beleidsontwikkeling en inkoop/contractmanagement.
- Wij zoeken vanuit onze visie en spilfunctie het maatschappelijke debat en gaan in dialoog met alle betrokkenen en tonen daarin onze betrokkenheid.
- Wij zijn gericht op impact. In de zin van het verschil maken in het leven van ouders en kinderen/jongeren en het beïnvloeden van de partners om ons heen vanuit onze missie en visie.
Leidende principes
Onze dienstverlening en hulpverlening is gebaseerd op onze kernwaarden Professionele betrokkenheid, Deskundig, Betrouwbaar en Respect en onze Leidende principes:
- toegankelijk en benaderbaar;
- ondersteuning is tijdelijk;
- uniform en integraal;
- normaliseren;
- adaptief en datagedreven werken.
Voor een uitgebreide toelichting/uitleg over de leidende principes verwijzen we graag naar het koersplan CJG 2022 onder Documenten. Je vindt deze hier.
Cliëntparticipatie
Ieder kind heeft recht op een veilige en liefdevolle opvoeding. Het CJG stimuleert een gezonde ontwikkeling van kinderen en een veilig opvoed- en opgroeiklimaat voor de kinderen in Veenendaal. Dat kunnen wij niet alleen. Dat doen we samen met huisartsen, collega-professionals, maar ook met leerkrachten, vrijwilligers, jongerenwerkers en vooral ook samen met de kinderen, jongeren en ouders/verzorgers.
We vinden het belangrijk dat onze klanten en andere betrokkenen meepraten en meedenken over de dienstverlening die het CJG biedt en over nieuwe initiatieven en ontwikkelingen, die nodig zijn om de kerntaken van het CJG goed vorm te geven of te verbeteren.
Omdat het CJG waarde hecht aan de betrokkenheid van haar klanten is medezeggenschap voor klanten ingericht in de vorm van participatieavonden voor klanten en betrokken partners vanuit Veenendaal. Om met elkaar in dialoog te gaan, organiseren we 2 keer per jaar een dergelijke participatieavond. Middels deze avonden raadplegen we klanten en andere betrokken over hun ervaringen, vragen we hen om advies en om mee te denken t.a.v. ontwikkelingen.
Raad van Toezicht en directie
Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin Veenendaal heeft een raad van toezicht:
Raad van Toezicht, bestaande uit:
- De heer G. van Hardeveld, voorzitter
- De heer J. Stoll, lid
- De heer J. Samsen, lid
- De heer E. ten Hove, lid
- Mevr. M. Stegenga, lid
Er is een eenhoofdig bestuur:
Mevrouw P. van Triest, bestuurder-directeur
Beloningsbeleid
Het beloningsbeleid (voor bestuurders) is conform CAR-UWO, de CAO van gemeentes. De Raad van Toezicht krijgt een vergoeding op basis van de vrijwilligersregeling van de gemeente Veenendaal. Het overige beloningsbeleid is conform CAO Jeugdzorg.
Jaarverslag + financiële verantwoording
Het CJG deelt graag haar jaarverslag 2022 (inclusief financieel verslag) en uitgewerkte jaarrekening. Deze kunnen worden opgevraagd via secretariaat@cjgveenendaal.nl.
Voor een jaarbeeld in één oogopslag hebben we een publieksversie van het jaarverslag ontworpen, klik hier voor de publieksversie van het jaarverslag 2022.
Associatie Wijkteams
Het CJG is aangesloten bij de Associatie Wijkteams, een landelijk netwerk van wijkteams voor het uitwisselen van kennis en ervaringen met andere wijkteams. De leden van de Associatie Wijkteams bundelen met elkaar hun krachten om de stem van wijkteams aan landelijke tafels en in landelijke programma’s te laten horen. Lees meer over wat de Associatie Wijkteams doet op de website.
Ons adres
Openingstijden
Op maandag en donderdag kun je je vraag stellen tijdens ons spreekuur (adres: Markt 20). Je kunt je eigen afspraak inplannen via deze link. Bij het maken van de afspraak vragen wij je een formulier in te vullen ter voorbereiding op het gesprek. Tijdens jouw afspraak is een professional van het CJG Veenendaal beschikbaar om te luisteren en met je mee te denken om samen tot een goed antwoord of een passende oplossing te komen.