Spreekuur
Heb je een vraag over de opvoeding of de ontwikkeling van je kind (0-18 jaar)? Je kunt op maandag of donderdag je vraag stellen tijdens ons spreekuur op de Markt 20. Je kunt je eigen afspraak hiervoor inplannen via deze website. Bij het maken van de afspraak vragen wij je een formulier in te vullen ter voorbereiding op het gesprek. Tijdens jouw afspraak zijn één of twee jeugd- en gezinswerkers van het CJG Veenendaal beschikbaar om te luisteren en met je mee te denken om samen tot een goed antwoord of een passende oplossing te komen. Wil je iemand vanuit je omgeving meenemen naar het gesprek, dan kan dat. Ben je gescheiden en heeft je ex-partner samen met jou gezag over jullie kind, dan kan dit alleen als je ex-partner daarmee akkoord gaat.
Reserveringsbevestiging
Na aanmelding ontvang je direct een automatische reserveringsbevestiging per mail en later via het secretariaat een uitnodiging via outlook met nadere informatie.
Neem de reserveringsbevestiging (digitaal of op papier) mee naar de afspraak. Heb je geen bevestiging ontvangen en is deze ook niet in je spam beland? Neem dan per mail contact op via info@cjgveenendaal.nl.
Het spreekuur is alleen bedoeld voor inwoners van Veenendaal.
Neem ook eens een kijkje op sociaalstartpuntveenendaal.nl en ontdek of je hier een antwoord op je vraag kunt vinden.
Wat mag je van ons verwachten tijdens een eerste gesprek?
Een eerste gesprek neemt circa 45 minuten in beslag. Bij dit gesprek zijn 2 professionals van het CJG aanwezig. Tijdens het gesprek hanteren wij de volgende werkwijze:
Aan de hand van het door jou ingevulde formulier luisteren wij naar de vraag en denken met je mee. Wij werken daarbij vanuit uniforme kernwaarden: normaliseren, basis is op orde, ondersteuning is tijdelijk en samen met de hulpvrager.
Normaliseren:
We benaderen inwoners vanuit het ‘normale’ leven en gaan uit van de eigen kracht van inwoners en hun netwerk. Met normaliseren bedoelen we dat we geen hulp afgeven bij ‘normaal maar lastig gedrag’, maar alleen bij daadwerkelijk ‘problematisch gedrag’.
Basis is op orde:
Niet zelden wordt de aard en oorzaak van een vraag vaak gevonden op een ander vlak dan waar het probleem zich afspeelt. Allerlei factoren van invloed zijn op een gezin. Het is van groot belang dat bij iedere hulpvraag goed wordt gekeken naar de verschillende leefgebieden:
Opvoeding
Sociaal functioneren
Psychisch functioneren
Lichamelijk functioneren
Huisvesting
Financiën
Praktisch functioneren
Dagbesteding
Zingeving
Ondersteuning is tijdelijk
We zetten sterk in op eigen kracht, het netwerk van de hulpvrager en de inzet van vrijwilligers omdat deze inzet uiteindelijk het meest duurzame resultaat oplevert. Volstaat dit niet om de problemen het hoofd te bieden dan kan tijdelijk ondersteuning worden geboden. We gaan ervan uit dat we een ‘passant’ zijn.
Samen met de hulpvrager
Het is van belang dat een hulpvrager meedenkt, meepraat en meebeslist. Samen met de hulpvrager wordt gekeken op welke manier verschillende personen betrokken moeten zijn bij situatie en met wie samengewerkt moet worden.
Belangrijk:
- Alleen volledig ingevulde formulieren bij het maken van een afspraak worden in behandeling genomen.
- Tijdens het eerste gesprek worden geen tussentijdse uitspraken gedaan over de uitkomst/oplossing.
- Relevante gegevens worden vastgelegd.
- Eventuele vervolgafspraken worden gezamenlijk gemaakt, waarbij het uitgangspunt is dat de regie bij de hulpvrager ligt.
- Persoonlijke voorkeuren worden meegenomen, maar zijn niet bepalend.
- Voor een volledig onderzoek is het nodig om alle relevante betrokkenen te mogen benaderen.
- De maximale termijn voor vraagverheldering is 8-12 weken.
De fases van een hulptraject bij het CJG hebben we in beeld gebracht. Wil je deze bekijken? Je vindt ze hier.
Annulering van de afspraak
Mocht je om dringende redenen toch niet aanwezig kunnen zijn op het door jouw geplande tijdstip van de afspraak, meld je dan uiterlijk 24 uur van tevoren af bij ons secretariaat via secretariaat@cjgveenendaal.nl. Met jouw afmelding komt er tijd vrij voor een andere inwoner van Veenendaal met een (dringende) vraag. Je kunt na je afmelding een nieuwe afspraak maken via deze link.
Scholen
Aan alle scholen is een contactpersoon van het CJG verbonden. Vraag bij de school van jouw kind na wat de afspraken zijn.
Huisartsen
In veel huisartsenpraktijken is een spreekuur gerealiseerd. Voor deze spreekuren geldt dat deze alleen toegankelijk zijn voor patiënten van de betreffende huisartsenpraktijk. Vraag bij jouw huisartsenpraktijk na wat de afspraken zijn.
Uniforme Toegang
We werken binnen de gemeente Veenendaal al geruime tijd met de Uniforme Toegang. De uniforme toegang bestaat uit Werk&Inkomen, CJG, WMO en Budgetloket. Wat betekent deze uniforme toegang? Hoe wordt integraal gewerkt? Hoe ziet de aanpak eruit?
Deze antwoorden vind je in de animatie https://youtu.be/BHbMVHCLLaY. In de animatie (Het Sociaal Domein (youtube.com) wordt uitgelegd hoe de hulp en ondersteuning aan inwoners van Veenendaal vanuit de Uniforme Toegang is georganiseerd.
Stuur een e-mail
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.