Informatiepakket persoonsgebonden budget
U heeft een gesprek gehad met een CJG-medewerker waaruit is gebleken dat u een persoonsgebonden budget (hierna: pgb) nodig heeft om de zorg voor uw kind zelf in te kopen. In dit informatiepakket leest u meer informatie over het pgb. In dit document staan de regels en voorwaarden waar u aan moet voldoen en wat u moet regelen voor het pgb.
Het informatiepakket bevat de volgende documenten:
- Algemene informatie over het pgb (huidig document);
- Informatiebrochure dienstverlening van de Sociale Verzekeringsbank
- Invulformulier budgetplan.
Het pgb
Als het pgb wordt toegekend, betaalt de gemeente het budget aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat betekent dat u uw hulpverleners niet zelf betaalt, maar de SVB de opdracht geeft om uw hulpverleners te betalen. Daarvoor dient u een declaratie in bij de SVB. Dit kan een factuur zijn of een urenbriefje. Op de website van de SVB (www.svb.nl) vindt u meer informatie over de procedure. De informatie kunt u ook lezen in de folder van de SVB, bijgesloten in dit informatiepakket.
Hoogte pgb
De gemeente maakt onderscheid in een pgb voor professionele hulpverlening en een pgb voor niet-professionele hulpverlening (bijvoorbeeld een familielid of buren). Voor niet-professionele hulpverlening hanteren wij CAO VVT. Hierbij nemen wij de hoogste periodiek van de Functiewaarderingschaal Gezondheidszorg (FWG 30). De tarieven voor professionele hulpverlening zijn afgeleid van de inkooptarieven van zorg die door de gemeente is ingekocht (zorg in natura). In het geval dat er meer kosten gedeclareerd worden dan er aan het budget zijn toegekend – ofwel de zelf ingekochte zorg duurder is dan de zorg in natura – dan dienen deze meerkosten door ouders of verzorgers betaald te worden aan de SVB.
Voorwaarden professionele hulpverlener
Er worden een aantal voorwaarden gesteld aan een professionele hulpverlener. Om te kunnen beoordelen of er sprake is van professionele hulpverlening, heeft het CJG een aantal stukken nodig van de beoogde hulpverlener. Als budgethouder (of vertegenwoordiger, zie hieronder) bent u ervoor verantwoordelijk dat de CJG-medewerker de volgende stukken ontvangt:
- Een kopie van de hoogst genoten relevante opleiding en het cv van de beoogde hulpverlener;
- Een actuele (maximaal 6 maanden)Verklaring Omtrent Gedrag van de beoogde hulpverlener;
- Het ondersteuningsplan of plan van aanpak;
- Het KVK-nummer en de AGB-code van de beoogde hulpverlener of instantie;
- Bewijs van SKJ-registratie doormiddel van het SKJ nummer.
Pgb-vaardigheid
Het zelf organiseren van uw hulp met een pgb, geeft u een grote verantwoordelijkheid. Er zijn bepaalde vaardigheden voor nodig om hier goed mee om te kunnen gaan. Bijvoorbeeld:
- U moet kwalitatief goede hulp kunnen inkopen;
- U moet het pgb budget kunnen beheren;
- U moet de hulpverlener kunnen aansturen om de doelen te bereiken.
Vanwege de bovengenoemde benodigde waardigheden komt niet iedereen in aanmerking voor een pgb. Mocht iemand niet pgb-vaardig blijken, dan kan de pgb-aanvraag afgewezen worden. In dit geval kan een (pgb-vaardige) vertegenwoordiger worden aangewezen of kan er gekozen worden voor zorg zorg in natura. Het is daarom belangrijk om tijdens het gesprek met de CJG-medewerker te kunnen aantonen dat u (of uw (wettelijk) vertegenwoordiger) pgb-vaardig bent. Wilt u uzelf toetsen op uw pgb-vaardigheid dan kunt u de online pgb-test van Per Saldo doen. Per Saldo is de belangenvereniging van mensen die zelf hun zorg willen regelen met een pgb. Deze test vindt u op www.pgb-test.nl. Daarnaast heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een 10-puntenkader ontwikkelt om te laten zien wat je moet kunnen en weten om met een pgb te werken (checken 10 punten pgb-vaardigheid).
Als tweede is het belangrijk om tijdens het gesprek met de CJG-medewerker goed uit te leggen waarom de zorg die de gemeente heeft ingekocht (zorg in natura) in uw geval niet geschikt is (artikel 8.1 lid 2 onder c Jeugdwet).
Vertegenwoordiger
Indien u de taken voor het pgb niet kunt uitvoeren, kan een vertegenwoordiger dit voor u doen. Van de vertegenwoordiger wordt verwacht dat deze over dezelfde pgb-vaardigheid beschikt als van een pgb-budgethouder zonder vertegenwoordiger wordt gevraagd. Er zijn twee typen vertegenwoordigers. De wettelijke vertegenwoordiger en de niet-wettelijke vertegenwoordiger. Een wettelijke vertegenwoordiger is door de rechter aangewezen. Een niet-wettelijke vertegenwoordiger kan iemand zijn vanuit uw netwerk (familie, vrienden). Heeft u een vertegenwoordiger, dan mag dit niet dezelfde (rechts)persoon zijn als diegene die de hulp levert. Immers, de budgethouder is de opdrachtgever van de hulpverlener. Een vertegenwoordiger moet in staat zijn uw belangen te behartigen. Heeft u een pgb-vertegenwoordiger, dan moet deze aanwezig zijn tijdens het gesprek met de CJG-medewerker. Ook moet u in dat geval doorgeven aan de SVB dat u een vertegenwoordiger heeft. Dit kan via het formulier ‘vertegenwoordiger voor PGB-zaken’, wat u op de website van de SVB kan downloaden (www.svb.nl/nl/pgb/u-heeft-een-vertegenwoordiger/geef-door-wie-uw-vertegenwoordiger-is).
Budgetplan
Als u een pgb wilt om de jeugdhulp zelf in te kopen dan moet u altijd een budgetplan schrijven. In dit plan beschrijft u welke hulp u inkoopt, hoeveel uren of dagen per week en tegen welk tarief. Het budgetplan mag alleen door u of uw vertegenwoordiger worden geschreven, niet door de hulpverlener die de hulp gaat leveren. Het formulier ‘budgetplan’ is toegevoegd aan dit informatiepakket. Heeft u het formulier ingevuld, dan stuurt u het aan het CJG. Een CJG-medewerker zal dit budgetplan met u bespreken.
Zorgovereenkomst
Met uw hulpverlener moet u vervolgens een zorgovereenkomst sluiten. Heeft u meerdere hulpverleners? Dan sluit u met iedere hulpverlener een aparte zorgovereenkomst af. U bent verplicht om de door de SVB beschikbaar gestelde zorgovereenkomst te gebruiken. Deze zorgovereenkomst vindt u op de website van de SVB.
Er zijn vier zorgovereenkomsten per zorgwet (Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet en een combinatie-overeenkomst hierin met de Zorgverzekeringswet):
- Partner of familielid;
- Zorgverlener in opdracht;
- Arbeidsovereenkomst;
- Zorginstelling.
Let op dat u de juiste kiest en dat u de juiste informatie overneemt uit het budgetplan of gespreksverslag. Meer informatie over de zorgovereenkomst vindt u in de Informatiebrief – zorgovereenkomst SVB en de SVB-folder Informatiebrochure dienstverlening PGB. U kunt ook de website van de SVB raadplegen: www.svb.nl/nl/pgb.
Arbeidsrechtelijke toets zorgovereenkomst door SVB
Wanneer u de (juiste) zorgovereenkomst heeft ingevuld, stuurt u deze naar de SVB. De SVB controleert de zorgovereenkomst arbeidsrechtelijk. Wanneer ook dat gedeelte correct is, dan wordt de zorgovereenkomst geaccordeerd. U ontvangt van de SVB een brief dat de zorgovereenkomst is goedgekeurd. Vanaf dat moment kunt u facturen indienen bij de SVB.
Let op! Verandert er iets aan de dagen/tijdstippen waarop de hulp wordt geleverd, dan moet u dit bij de SVB doorgeven via een wijzigingsformulier of hiervoor een nieuwe zorgovereenkomst indienen. Op het moment dat er (ook) wijzigingen plaatsvinden die de inhoud van de ondersteuning raken, dan moet u hierover éérst contact opnemen met het CJG. Vervolgens kan dit via het wijzigingsformulier worden doorgegeven.
Bereikbaarheid
Voor vragen over het verloop van de pgb-aanvraag kunt u terecht bij de betrokken jeugd- en gezinswerker. Voor algemene vragen kunt u mailen naar info@cjgveenendaal.nl . Wilt u een afspraak maken of nog andere zorgen bespreken, dan kunt u dat doen via de website van het CJG (www.cjgveenendaal.nl/contact).
Stuur een e-mail
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.