Steun bij (complexe) scheiding
Een scheiding wordt vaak ervaren als een ingrijpende gebeurtenis voor zowel jullie als ouders als voor jullie kinderen. Er moet weer een nieuwe balans gevonden worden in het leven na de scheiding. Het kan een uitdaging zijn om samen met jouw ex-partner een vorm van ouderschap te vinden op een manier die goed bij de nieuwe situatie past. Mogelijke conflicten en verschillende belangen tussen ex-partners kunnen het opnieuw samen liefdevol invullen van het ouderschap in de weg staan.
Aandacht voor jullie kind(eren)
Jullie kinderen krijgen te maken met veel veranderingen. Voor hen betekent een scheiding dat hun vertrouwde en veilige omgeving is verdwenen. Mogelijke stress en spanning tussen ouders onderling voelen de kinderen. Voor jullie kinderen is de scheiding van hun ouders een verlieservaring. Om de schade van jullie kinderen zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat jullie kinderen van beide ouders mogen houden. Daarnaast is voor hen het belangrijk dat zij de kans krijgen de band met beide ouders en betrokken familie te onderhouden. Voor kinderen kan Villa Pinedo een goede plek zijn om ervaringen te delen of steun te vinden. Daarnaast zou het goed zijn als jullie kind iemand heeft die jullie kind(eren) steunt en voor hen opkomt.
Wat kan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) betekenen?
De Jeugd- en Gezinswerkers van het CJG zijn bekend met de effecten van een scheiding en de mogelijke gevolgen daarvan voor jou, jouw ex-partner en jullie kind(eren). Zij kunnen samen met jullie in kaart brengen welke hulp nodig is om jullie vervolgens toe te leiden naar passende hulpverlening. Bij het inzetten van een hulpverlenende organisatie zal de betrokken Jeugd- en Gezinswerker vanuit het CJG de ingezette hulp volgen.
Het kan zijn dat er tijd en aandacht moet zijn voor de eigen geschiedenis van de ouder(s). Vanuit het CJG kan er geadviseerd worden om hier als ouder individuele hulp voor te zoeken. Dit kan via een aanmelding bij de huisarts of bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Als er een hulpvraag ontstaat kan er een afspraak gemaakt worden bij het spreekuur via de website van het CJG. De hulpvraag kan ook via een zorgmelding bekend worden bij het CJG. Aangezien beide ouders nodig zijn om samen tot oplossingen te komen, is het van belang dat beide biologische (en/of gezaghebbende) ouders naar deze afspraak komen. In dit gesprek gaat het om kennismaking en zicht krijgen op de hulpvraag. Dit gesprek zal bij voorkeur zonder jullie kind(eren) plaatsvinden. Mogelijk zijn er meerdere gesprekken nodig om de hulpvraag goed in kaart te brengen en samen tot helpende oplossingen te komen voor jou en jullie kinderen.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat betrokken kinderen gezien en gehoord worden door de hulpverlening. Wij willen hen een neutrale plek bieden waar zij hun eigen verhaal kunnen doen, zonder rekening te houden met gevoelens van hun ouders. Om deze reden gaan we ook met jullie kind(eren) in gesprek. Op deze manier kunnen de wensen en behoeften van jullie kinderen meegenomen worden bij de in te zetten hulp.
Communicatie afspraken
Als ouders zijn jullie verantwoordelijk voor de opvoeding en ontwikkeling van jullie kind(eren). Wanneer je het gezag hebt over jullie kind(eren), is het je recht en ook je plicht om jullie minderjarige kind(eren) te verzorgen en op te voeden. Ook heb je de plicht om te zorgen dat jullie kind(eren) contact heeft met de andere ouder.
Beide ouders zijn even belangrijk voor het kind. Wij communiceren daarom open naar elkaar. Om hiervoor te zorgen verwachten wij het volgende.
– Er is geen individueel contact tussen hulpverlener en één van beide ouders.
– In het geval van mailcontact zullen alle mails naar beide ouders gaan. We verwachten dat ouders die een mail sturen de andere ouder hierbij betrekken in de cc.
Voor meer informatie kunt u naar www.uitelkaarmetkinderen.nl en www.richtlijnenjeugdhulp.nl/scheiding.
Stuur een e-mail
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.